Hatay
Niğde Otoyolunu Cumhurbaşkanı hizmete açacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-Niğde Otoyolu'nun 105 kilometrelik Ankara- Acıkuyu Kavşağı arası 1'inci kesimi ile 57 kilometrelik Alayhan Kavşağı- Gölcük Kavşağı arasındaki 3'üncü kesiminin 4 Eylül'de açılacağını bildirerek, "Türkiye'nin en akıllı yolu olacak Ankara-Niğde Otoyolumuz 4 Eylül'de Cumhurbaşkanımız tarafından açılacak" ifadelerini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, Ankara-Niğde arasında mevcut yol ile 4 saat 14 dakika süren seyahat süresinin açılışı yapılacak otoyol ile 2 saat 22 dakikaya düşeceğini belirterek, "Bu proje hem ekonomik hem de sosyal anlamı ile çok önemli bir proje. Otoyol güzergah üzerindeki şehirleri bağlayacak, ticaretini ve ekonomisini büyütecek" dedi.
'ULUSLARARASI TİCARET OTOYOLU OLACAK'
Karaismailoğlu, Türkiye'nin geleceği için ülkenin doğusunu batısına, kuzeyini güneyine sadece yüksek hızlı trenle ve havayolu ile değil otoyollarla da bağladıklarını söyleyerek, bu kapsamda Ankara- Niğde Otoyolu'nun büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi. 275 kilometresi otoyol, 55 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 330 kilometre uzunluğundaki otoyolun Ankara'yı Mersin'e, Adana'ya, Gaziantep'e, Hatay'a ve hatta Şanlıurfa'ya kadar kesintisiz bölünmüş yol ile bağlamış olacağını belirten Karaismailoğlu, yolun Türkiye'nin doğusunu batısına bağlayacağını belirtti. Karaismailoğlu, "Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan, uluslararası öneme sahip bir ulaşım ağını hizmete sunmuş olacağız. Bu otoyol, güzergahı üzerindeki şehirleri bağlayacak, ticaretini ve ekonomisini büyütecek bir uluslararası ticaret otoyolu haline gelecek" dedi.
TÜRKİYE'NİN EN GÜVENLİ YOLU
Otoyol yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleri altyapısı ile birlikte kuruldu. Sistem sayesinde otoyol tek bir ana kontrol merkezinden yönetilebilecek. Yol güvenliği en üst seviyede olacak. Akıllı Ulaşım Sistemi kontrol merkezinden yönetilecek olan işlemlerin önemi dikkate alınarak sunucu sistemleri iki ayrı noktada yedeklenecek. İşlemlerin kontrolünü sağlayan sistem yazılımının yerli ve milli. Merkezi kontrol yazılımının aynı zamanda olay algılama yazılımı ile entegre çalışarak sistemdeki tüm bilgileri toplayacağını ve toplanan bilgilerin yapay zeka ve makine öğrenimi sistemleri ile derlenecek. Sistem otoyolda oluşan tehlikeli, kaza ve trafik gibi durumlara göre gerek operatörler gerek sürücüler uyarılacak şekilde tasarlandı. Sistem içinde bir felaket yönetim merkezi de yer alacak. Türkiye'nin en güvenli ve en akıllı yolunu da kurulmuş oldu.
BÜYÜK TASARRUF
1,3 milyon metrelik fiber optik kablo altyapısı döşendiğini, otoyol boyunca 500 adet trafik sensörünün yanı sıra 9 adet metorolojik ölçüm istasyonunun, 208 adet olay algılama kamerasının, 335 adet akıllı ulaşım saha yönetim ünitesinin ve 687 adet dijital ortam sunucusu kurulumu yapıldı.
Otoyol sayesinde 36 milyon 220 bin kişi/ saatlik zaman tasarrufu sağlanacak. Bu zaman ülke ekonomisine her yıl 885 milyon liralık katkı olarak yansıyacak.
Yakıttan yıllık 127 milyon 551 bin litre tasarruf sağlanacak. Yatırım ile her yıl ülkeye 1 milyar 628 milyon lira katkı sağlayacak.
Otoyol sayesinde hava daha temiz olacak. Karbon salınımı yıllık 318 milyon 240 bin kilogram azalacak.
İLK 13 KİLOMETRE ÜCRETSİZ
PLANLANANDAN neredeyse bir yıl önce hizmete açılıyor. Projenin kalan 113 kilometrelik Acıkuyu Kavşağı-Alayhan Kavşağı arası 2'nci kesimini de yılın son çeyreğinde açılacak. Ankara tarafından ilk 13 kilometrelik kesimi ücretsiz olacak. Ankara tarafında çevre yolundan başlayarak Hacıbey Kavşağı, Gölbaşı Kavşağı ve Haymana Kavşağı'na kadar ücretsiz olacak.
22 MİLYON TON ASFALT DÖKÜLDÜ
3 bin 566 metre uzunluğunda 5 adet viyadük, 2 bin 368 metre uzunluğunda 49 adet köprü, 4 bin 506 metrelik 75 adet üst geçit, yaklaşık 131 milyon m3 kazı ve 76 milyon m3 dolgu yapıldı. 22 milyon ton asfalt döküldü.