RAHMET VE MAĞFİRET İKLİMİ OLAN ÜÇ AYLARA GİRDİK YARIN REGAİP KANDİLİ
img
Hatay

RAHMET VE MAĞFİRET İKLİMİ OLAN ÜÇ AYLARA GİRDİK YARIN REGAİP KANDİLİ

Recep, Şaban ve Ramazan’ı içinde barındıran üç aylar, Regâib gecesiyle başlar. Miraç ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır. Üç aylar, hasretle yolunu gözlediğimiz, gönül hanemize konuk ettiğimiz kutlu misafirimizdir. Allah Resûlü (s.a.s), üç ayları karşılarken şöyle dua etmiştir: “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.”

 

 Regâib, özlenen, rağbet edilen ve değer verilen demektir. Regâib gecesi, üç ayların müjdecisi, Kur’an ayı Ramazan’ın habercisidir. Bu gece,  akıp giden hayatımızda asıl kazancın, Cenâb-ı Hakk’a yönelmek, kulluk sözümüzü tutmak olduğunu bize hatırlatır.

Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür. Fakat bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendup olması hakkında kuvvetli bir delil bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor; “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.” (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342) Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

Müslümanlar için tüm kandiller önemli olduğu gibi Regaip kandili de büyük önem taşımaktadır. Hem kandil olduğu için hem de Cuma gecesine tekabül ettiği için mutlaka iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu gecenin asıl özelliği ise peygamber efendimizin, anne rahmine düştüğü ilk gece olarak bilinmesidir. İbadetin ve zikrin yoğun olarak yapıldığı ve yapılması gerektiği bu gecede sevaplar kat kat artmaktadır. Allah’ın ayı olarak bilinen Recep ayı ne kadar önemliyse, bu ayda geçirilen kandil de o derece önemlidir. Özel duaların ve zikirlerin yanı sıra, Müslümanlar diledikleri ibadetleri, zikirleri ve duaları da yapmakta özgürdürler. Bu gece, ismini, meleklerden almış bir gecedir. Allah müminlere bu gecede ikramlar ve ihsanlar sunmaktadır. Mutlaka Allah bu geceye hürmet eden müminleri affeder ve o an doğmuşlar gibi günahsız bir şekilde hayatların devam etmelerine olanak sağlar. Allah’ın rahmetinin sabahtan akşama kadar asla kesilmediği bu gecede yapılan tüm namaz, oruç, nafile ve kaza namazı, sadaka ve dua ibadetleri geri çevrilmez. Allah’ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim bolca okunduğunda her harfine ayrı birer sevap yazılır. Bu gecede uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilebilir, topluca zikirler çekilebilir ve cemaatle namazlar kılınabilir. Cemaatle yapılan ibadetler tek başına yapılan ibadetlerden kat kat fazla sevaba dâhil olmasına rağmen, bu gecede tek başına yapılan ibadetlere de kat kat sevap ecri vardır.


İlginizi Çekebilir