TAYVAN KÜLTÜR MERKEZİNDE ÇİÇEK ÇOCUK VE KUŞ SESLERİ VAR.
img

TAYVAN KÜLTÜR MERKEZİNDE ÇİÇEK ÇOCUK VE KUŞ SESLERİ VAR.

Reyhanlı’da bulunan Tayvan Kültür Merkezi   Koordinatörü PROF. Dr. CHIU CHEN YU  vermiş olduğu demeçte söyledikleri:

“Dünyada çiçek, çocuk ve kuş olduğu sürece korkma; her şey yolunda demektir.

Her çocuk bir umut… yarınları kuracak

Her çocuk bir nazar boncuğu… dünyayı koruyacak 

Her çocuk bir güvercin… barışı yaşatacak

Her çocuk bir yıldız… dünya'yı ışıtacak .

Her çocuk bir gökkuşağı… hayata renk verecek

Her çocuk bir bahar… dünyayı yeşertecek .

Her çocuk bir sanatçı.. hayatı renklere boyayacak.”

Reyhanlı’da bulunan Tayvan Kültür Merkezi, yeşil alanlarıyla şimdi de merkezin çevresinde bulunan yeşil alanların sulama ve  bakımını Reyhanlı’da yaşayan misafir çocuklara yüklemiş durumda. Park ve bahçe bakımını yapan Ahmet Bey'i bir dakika bile yalnız bırakmayıp kendi ağaçlarının ve çiçeklerinin bakımını yaptırarak ve sosyal iletişimi teşvik ederek çocukların boş zamanlarında yeşil alanlarda vakit geçirmeleri sağlıyoruz.

İnsanların bir araya gelebileceği açık yeşil alanlar, olumlu sosyal etkileşim ve destekleyici dostçul ortamlar için fırsatlar sağlamış oluyoruz.

Yapılan son araştırmalarda bitkilerle uğraşan, hatta ortak alanların yakınında yaşayan sakinlerin bile daha fazla sosyal aktiviteye ve daha fazla ziyaretçiye sahip oldukları, komşuları hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukları, komşularına yardım etmek ve onları desteklemekle daha fazla ilgilendikleri ve daha güçlü aidiyet duygularına sahip oldukları bulunmuştur.

Çocuklar daha güvenli olan yeşil alanlarda,  her türlü tehlikeden uzak vakit geçirerek ekmiş oldukları fidelerin büyümesini yakından izleyip, korumasını yaparak, bir yandan da biyoloji dersini pratik olarak yapmaktalar. Mahalle sakinleri tarafından dinlenme alanı olarak da sahiplenilen bu yeşil alan ne kadar iyi korunursa, o kadar güvenli olacaktır. 

Doğal alanlar, toplulukların yaşanabilirliğini ve canlılığını arttırır. Bu yeşil fırsatlar ve doğal güzellikler, yeşil alanlara ihtiyaç duyan ailelerin sosyal bağlarını güçlendirir. Sıcak olan Reyhanlı'da gölge sağlayan çardaklar ise en çok çocuklar ve yaşlılar tarafından rağbet görüyor.

Kültür merkezinin kamusal yeşil alanlardan oluşması, mahallenin merkezinde olması, çoğu şehir sakini, kamu binası veya dükkân için beş dakikadan fazla olmayan yürüme mesafesinde olması; erişilebilirlik ve yakınlık, kentsel bir yeşil alanın planlanması ve tasarlanması sırasında dikkate alınması gereken çok önemli faktörlerdir.

Yeşil alanların bir diğer pozitif yanı ise stresi azaltması. Stres, sağlığın bozulmasına önemli bir katkıda bulunur. Çözülmeden bırakıldığında, uzun vadeli stres bağışıklık sistemi sorunlarına ve hastalığına yol açabilir. Doğa deneyimi strese karşı bir panzehirdir ve vücudun olumlu tepkisi oldukça hızlıdır ve dakikalar içinde gerçekleşir. Çevre psikologları tarafından yapılan araştırmalar; ağaçlar, çimen ve çiçekler şeklinde doğaya görsel olarak maruz kalmanın, özellikle başlangıçtaki stres seviyeleri yüksekse, stresi etkili bir şekilde azaltabileceğini göstermektedir.

Kim yeşil bir parkta yürümeyi, bisiklete binmeyi veya bir ağacın gölgesinde kitap okumayı sevmez? Son araştırmalara göre, daha fazla yeşil alana sahip şehirler, şehir sakinleri arasında paylaşım ve bağlantı oluşturmak için buluşma noktaları oldukları için sosyal uyumu ve ilişkileri artırıyor. Ek olarak, yeşil alanlar, sakinlerin davranışlarını olumlu yönde etkiler. Şehir parkları komşular arasında ilişkiler kurar ve geliştirir, topluluk bağlarını ve kimlik duygusunu güçlendirir.





İlginizi Çekebilir