Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Tayvan Kültür Merkezi, Ünite bitim aşamasında Merkeze Gönüllülerin ibadetlerini Yapması için Mescit yapıldı. mescit, geçmiş yıllarda manevi yönlerini güçlendirmek isteyen kişilerce tercih edilirken, son yıllarda Corona nedeniyle sürekli olarak sorun yaşıyan insanların vakit geçirmek isteyen kişilerin de uğrak yeri haline geldi. taşlarla inşa edilen, Merkezin bir ünitesi de ahşap malzeme ile mescitte, ibadetle alanı da düşünüldü. Suriye’den gelen misafir vatandaşlar. Günde beş vakit ibadetlerini ihmal etmiyor. İş arasında hemen vakit bulup namaz kılmaya giden gönüllüler ve bundan sonra ünitelere yerleşen Vatandaşlara hizmet vermek için yapılan mescit En ince detay düşünlerek hazırlanmış. Bilindiği üzere Mescit, Arapça’da “eğilmek, tevazu ile alnı yere koymak” mânasına gelen sücûd kökünden “secde edilen yer” anlamında bir mekân ismidir. Secde namazın rükünleri içinde en önemlisi, Kur’an’a göre insanın daha ilk yaratılışında şahit olduğu bir hürmet ifadesidir. Hz. Peygamber’in bildirdiğine göre kulun Allah’a en yakın olduğu an secde anıdır.
Kur’ân-ı Kerîm, hadisler ve ilk İslâm kaynaklarında cami karşılığında mescit kelimesi geçmektedir.
Zeccâc, Hz. Peygamber’in, “Yeryüzü bana -teyemmüm için- temiz ve mescit kılındı” hadisini delil göstererek ibadet edilen her yerin mescit olduğunu söyler. “İçlerinde Allah’ın adının anıldığı mescidlere girmeyi yasaklayan ve onları tahribe çalışandan daha zalim kim olabilir?” âyetini de, “Allah’ın dinine muhalefet edenden daha zalim kim olabilir?” şeklinde açıklar.Kur’an’da, “içinde Allah’a ibadet edilen yer” şeklindeki genel anlamıyla mescid Ehl-i kitab’ın mâbedleriyle beraber zikredilmektedir: “insanların bir kısmınının farklı ibadethaneleri tercih etmeseydi. her halde manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılıp giderdi ki buralarda Allah’ın adı çok anılır.” İbn Haldûn da kelimeyi, hangi dine ait olursa ibadet yerleri için kullanmıştır.Tayvan Kültür Merkezi kordinatörü PROF.DR. CHIU CHEN YU Yapmış olduğu Açıklamada; İbadet etmek insanların pek çoğunun doğal bir ihtiyacıdır. Bunun için ibadet mekanları gerekir. Bu mekanlar dinlere göre cami, mescit, havra, kilise, şapel, dua odası gibi isimler alır.
bazı insanlar zaman zaman, Türkiye'de fazla cami yapıldığını söyler. Bu iddianın araştırmaya dayalı, bilimsel bir mahiyete sahip olup olmadığını bilmiyorum. Fakat bildiğim şu ki, insanların topluca bulunduğu bazı kurumlarda ibadet mekanlarına şiddetle ihtiyaç olduğudur. Bunların başında kalabalık kurumlar gelir.
Bu tür merkezlerde de günün her saatinde çok sayıda insan bulunur. Özellikle Cuma namazı kılmak . Dışarıdan gelenlerden başka, Cuma kılmak isteyenler hiç de azımsanacak miktarda değildir. Gönüllü Çalışanlarımızın ibadet ihtiyaçlarını rahat kolay yapsınlar diğe Merkezimizde Mescit kurarak onlara hizmet vermeyi uygun bulduk. Hem gönüllü çalışanlarımız hemde biz bu tür hizmet yeri inşa ettiğimiz için çok mutlu ve huzurluyuz.