TAYVAN KÜLTÜR MERKEZİ İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜNÜ AĞIRLADI
img

TAYVAN KÜLTÜR MERKEZİ İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜNÜ AĞIRLADI

Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde bulunan, Tayvan Kültür Merkezinin Konukları 

İskenderun Teknik Üniversitesi 

Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü  akademisyenlerinden Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mert Nezih RİFAİOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Ebru HARMAN ASLAN, Öğr. Gör. Müfit TENNİOĞLU, Arş. Gör. Ayşe NEHİR ve üçüncü sınıf öğrencileri oldu. Dünyada eşi ve benzeri olmayan Tayvan Kültür Merkezini incelemek ve araştırmak  üzere Reyhanlı’ya gelen ekibe Reyhanlı Belediyesi İmar Müdürü Abdullah Salk eşlik etti.  Merkez yetkilisi aynı zamanda merkezinde müdürlüğünü yapan Muhammed Velid Abdi bey merkezle ilgili sunum gerçekleştirdi. Tayvan Merkezi yetkilisi  Velid bey yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi:

“Mimarlık her ne kadar insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda doğmuş bir sentez olarak kabul edilse de, varoluş süreci gerek biçim gerekse estetik açıdan mimari için bir başlangıç noktasıdır. Tanrı’nın bilinmezliğini çözmeye çalışan ve O’nu arayan insanoğlu, inanç sistemi döngüsünde ilk başta mimariyi araç olarak kullanmıştır. ilk mimari olarak  bildiğimiz  mağaralar ve 

mağaralarda yaşamış insan türüdür. Korunma amaçlı mağaralarda yaşadıkları ve mağara duvarlarına yaptıkları resimler hepimiz tarafından bilinmektedir. Peki bu mağara resimleri bize ne anlatmıştır? Bu resimler avladıkları hayvanları veya korktukları doğa olaylarını konu almıştır. Bunların bir ritüel olduğunu düşünürsek, bu resimler onları yırtıcı hayvanlardan, doğa olaylarından zarar görmemelerini sağlamak ve avlanmalarını kolaylaştırmak içindir. Onlar böylelikle korumuş ve yardım   almıştır. Mimari; mağara duvarlardaki resimlerden anlıyoruz ki mimari bir nebze de olsa insanların korunması amaçlı bir sistemin temelidir. Bizde  bu  yolda ilerlerken Reyhanlı’ da bulunan Suriyeli Misafirlere bir nebze de olsa hem mimari açıdan farklı bir yapıyla mesaj verip hemde onlara destek amaçlı bir Kültür Merkeziyle hizmet vermekteyiz. Yapmış oldugumuz yapı o kadar dikkat çekti ki Dünya  Çapında Dergilerde yer aldık ve farklı ülkelerden misafirler Merkezimizi ziyaretlerde bulundu. Şimdi de İskenderun Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden kıymetli hocalarımızın ve öğrencilerinin merkezimizi ziyaret etmeleri bizleri onurlandırdı.  Bizler,  Tayvan Kültür Merkezi olarak Koordinatörümüz, Prof. Dr.  Chıu Chen Yu önderliğinde  Tayvan Kültür Merkezi Ailesi olarak ; deneyimli kadromuz ve yenilikçi bakış açımızla, her daim Bilimin ve Bilime hizmet eden insanların yanında olmaya devam edeceğiz”. İskenderun Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mert Nezih RİFAİOĞLU Reyhanlı’da böylesine özel bir projenin gerçekleştirilmiş olmasından dolayı memnun olduklarını ve projede emeği geçenlere teşekkür ettiklerini belirtti. Konuşmasında Hatay’da en çok tercih edilen Mimarlık Bölümü olarak öğrencilerinin Hatay’ın eşsiz mimari birikimlerini keşfetmelerinin mesleki eğitimlerine katkı sağladığına vurgu yaptı. İSTE Mimarlık Bölümü olarak güz döneminde İskenderun’da, Reyhanlı’da ve Antakya’da projeler gerçekleştirdiklerini belirten Rifaioğlu Tayvan Kültür Merkezi yetkililerini ve merkezin mimarı Prof. Dr.  Chıu Chen Yu’u İSTE Mimarlık Bölümü’ne davet etti.



İlginizi Çekebilir